Wino 44 powstaje w Polsce, na Podkarpaciu w winnicy znajdującej się we wsi Straszydle,
gmina Lubenia.
Uprawiamy odmiany dobrane do polskich uwarunkowań klimatycznych.
Winogrona rosną na 1300 drzewkach, na południowym zboczu doliny rzeki Lubenki.
Białe wina 44 powstają z odmian: Bianca, Aurora, Sibera, Muscat, Hibernal, Seyval Blanc. Czerwone wina 44 powstają z odmian: Rondo, Regent, Leon Milot.
Polskie przepisy praktycznie uniemożliwiają umieszczenie na etykiecie oznaczenia roku produkcji oraz szczepów, z których wino zostało wyprodukowane, dlatego wina 44 mają trochę tajemnicze nazwy.
gmina Lubenia.
Uprawiamy odmiany dobrane do polskich uwarunkowań klimatycznych.
Winogrona rosną na 1300 drzewkach, na południowym zboczu doliny rzeki Lubenki.
Białe wina 44 powstają z odmian: Bianca, Aurora, Sibera, Muscat, Hibernal, Seyval Blanc. Czerwone wina 44 powstają z odmian: Rondo, Regent, Leon Milot.
Polskie przepisy praktycznie uniemożliwiają umieszczenie na etykiecie oznaczenia roku produkcji oraz szczepów, z których wino zostało wyprodukowane, dlatego wina 44 mają trochę tajemnicze nazwy.
Winnica Jasiel jest jedną z pierwszych winnic założonych w województwie podkarpackim i zarazem jedyną w regionie winnicą tarasową.
Utworzona w 2001 roku przez Elwirę i Wiktora Szpaków, zyskała już znaczące uznanie i zajmuje ważne miejsce na winiarskiej mapie Polski. Początkowy areał obejmował 20. arową przydomową winniczkę – dzisiaj to niemal 2,5 hektarowy obszar, nadal sukcesywnie powiększany, który zachwyca każdego odwiedzającego.
Winnica posiada wyjątkowe walory estetyczne, to miejsce stworzone z pasji, w którym ciężka praca przenika się z przestrzenią relaksu.
W winnicy prowadzone są usługi z zakresu enoturystyki (turystyki winnej). Organizowane są degustacje komentowane własnych win, istnieje możliwość zwiedzenia winnicy oraz noclegu.
Utworzona w 2001 roku przez Elwirę i Wiktora Szpaków, zyskała już znaczące uznanie i zajmuje ważne miejsce na winiarskiej mapie Polski. Początkowy areał obejmował 20. arową przydomową winniczkę – dzisiaj to niemal 2,5 hektarowy obszar, nadal sukcesywnie powiększany, który zachwyca każdego odwiedzającego.
Winnica posiada wyjątkowe walory estetyczne, to miejsce stworzone z pasji, w którym ciężka praca przenika się z przestrzenią relaksu.
W winnicy prowadzone są usługi z zakresu enoturystyki (turystyki winnej). Organizowane są degustacje komentowane własnych win, istnieje możliwość zwiedzenia winnicy oraz noclegu.
Winnica Płochockich powstała w 2005 roku w Daromin - powiat Sandomierski.
Jej obszar zajmuje ponad 4ha.
W roku 2008 winnica została zarejestrowana w ARR i w chwili obecnej nasze wina są już w sprzedaży w kilkudziesięciu miejscach w Polsce.
W 2010 roku ruszyły prace związane z rozbudową budynków w Darominie na potrzeby docelowej, odpowiednio dużej piwnicy winiarskiej, właściwie przygotowanej do produkcji wysokojakościowego wina, oraz budową infrastruktury towarzyszącej w postaci salki degustacyjnej i kilku pokoi, tak, aby nasza winiarnia mogła stać się miejscem przyjmowania gości zainteresowanych winem i enoturystyką. W obecnej chwili winnica dysponuje czterema pokojami dwuosobowymi, przestronnym apartamentem rodzinnym, duża salą degustacyjną z zapleczem sanitarnym i kuchennym.
Jej obszar zajmuje ponad 4ha.
W roku 2008 winnica została zarejestrowana w ARR i w chwili obecnej nasze wina są już w sprzedaży w kilkudziesięciu miejscach w Polsce.
W 2010 roku ruszyły prace związane z rozbudową budynków w Darominie na potrzeby docelowej, odpowiednio dużej piwnicy winiarskiej, właściwie przygotowanej do produkcji wysokojakościowego wina, oraz budową infrastruktury towarzyszącej w postaci salki degustacyjnej i kilku pokoi, tak, aby nasza winiarnia mogła stać się miejscem przyjmowania gości zainteresowanych winem i enoturystyką. W obecnej chwili winnica dysponuje czterema pokojami dwuosobowymi, przestronnym apartamentem rodzinnym, duża salą degustacyjną z zapleczem sanitarnym i kuchennym.
Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort to elegancki kompleks wypoczynkowy, w którym duch historii dyskretnie przeplata się z nowoczesnością. Położony w województwie lubuskim, w połowie drogi między Poznaniem, a Szczecinem, pałac otoczony jest malowniczymi parkami, lasami i jeziorami, które zachwycają niepowtarzalnym pięknem i pozwalają rozsmakować się w urokach każdej pory roku spędzanej w Mierzęcinie.
Winnica wznosi się ponad otaczający ją obszar i wraz z jeziorem, okolicznymi lasami oraz łąkami tworzy wyjątkowo malowniczy krajobraz.
Pewnego dnia panowie Zbigniew, Grzegorz, Tomasz i Jacek postanowili połączyć swoje siły i tak powstała Winnica Turnau.
Trwające od 2009 roku nasadzenia oraz remont dziewiętnastowiecznego budynku gospodarczego pozwoliły na stworzenie nowoczesnej winnicy z własną przetwórnią. Fakt, że rzecz dzieje się w Polsce – kraju niekojarzącym się jednoznacznie z winem – skłoniła właścicieli do szukania wsparcia wśród bardziej doświadczonych winiarzy. Zaproszenie do współpracy z Winnicą Turnau przyjął Frank Faust – uznany twórca win z Nadrenii.
Winnica składa się z dwóch parceli mających w sumie 17 hektarów, obsadzonych głównie szczepami solaris i johanniter oraz rondo i regent. Dobrze wyposażona wytwórnia i własne laboratorium pozwalają na precyzyjne kontrolowanie wszystkich parametrów wina, na każdym etapie produkcji. W budynku przetwórni powstaje również sala degustacyjna.
Trwające od 2009 roku nasadzenia oraz remont dziewiętnastowiecznego budynku gospodarczego pozwoliły na stworzenie nowoczesnej winnicy z własną przetwórnią. Fakt, że rzecz dzieje się w Polsce – kraju niekojarzącym się jednoznacznie z winem – skłoniła właścicieli do szukania wsparcia wśród bardziej doświadczonych winiarzy. Zaproszenie do współpracy z Winnicą Turnau przyjął Frank Faust – uznany twórca win z Nadrenii.
Winnica składa się z dwóch parceli mających w sumie 17 hektarów, obsadzonych głównie szczepami solaris i johanniter oraz rondo i regent. Dobrze wyposażona wytwórnia i własne laboratorium pozwalają na precyzyjne kontrolowanie wszystkich parametrów wina, na każdym etapie produkcji. W budynku przetwórni powstaje również sala degustacyjna.